DäckverkstäderDäckverkstäder

DäckpriserDäckpriser

Sommardäck

Att ha bra däck på sin bil är viktigt både för säkerheten, miljön och för din komfort när du kör ditt fordon. Medan en del väljer att ha så kallade året runt-däck så är det vanligast med sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. I den här artikeln så fokuserar vi på sommardäck och olika saker som kan vara bra att tänka på när man gör sitt val av däck till sin bil. Eftersom bilar är byggda så olika passar vissa typer av däck bättre än andra till olika bilar.

Välj rätt sommardäck

Att välja rätt sommardäck till din bil är viktigt. Om du kör med däck som passar din bil så kan du öka livslängden på däcken och därmed klara dig längre innan du behöver köpa nya däck igen. Beroende på vilket märke och vilken typ av sommardäck du köper så varierar priset mellan 500-2000 kronor på ett ungefär. När man gör sitt val av sommardäck så bör man ta hänsyn till vilket underlag man färdas på, då olika däck är bättre eller sämre för olika typer av underlag. Om du är osäker på vilken typ av sommardäck du ska ha så kan du kontakta närmaste återförsäljare av däck så hjälper de dig att hitta rätt däck för ditt fordon.

Olika egenskaper för sommardäck

Alla sommardäck har olika egenskaper och är klassade på olika sätt. Vissa däck kan ge högre bränsleförbrukning medan andra ger lägre. När det kommer till väder och vind så har även det betydelse för de sommardäck du väljer. Eftersom det kan regna en hel del under sommaren i Sverige så finns det däck som fungerar bättre på våta underlag. Sådana däck kan med fördel väljas då de minskar risken för vattenplaning och är mindre halkiga om man exempelvis kör på våta underlag där det ligger löv.

Något som många kanske inte tänker så mycket på och tänker att det mer beror på bilen, vilket till viss del stämmer, är ljudnivån. Även om det delvis beror på bilen man har så har olika däck varierande ljudnivåer. Det vill säga att en del däck låter mer än andra gör. För detta finns det en klassificering på däcken. Även om det inte är så väldigt stor skillnad i ljudnivån på olika däck så kan man märka en viss skillnad med däck som har en lägre ljudnivå. Klassificeringen visas i siffror och ligger normalt mellan 50-70. Ju lägre siffra desto lägre ljudnivå och tvärtom. Så det finns alltså en hel del saker att ha i åtanke när man gör sitt val av däck. Man bör dock alltid sätta säkerheten främst och välja säkra sommardäck istället för billiga om den möjligheten finns. Det är trots allt sitt eget och andras liv det handlar om i slutändan.

Vinterdäck

När det kommer till vinterdäck så ser ju vintern olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Bor man långt upp i norr så behöver man kanske andra däck än om man bor långt söderut där det vanligtvis är betydligt mindre snö. På många ställen i södra Sverige så kommer det knappt alls någon snö under vintern och kraven på vinterdäck är betydligt lägre än för de som bor i den norra delen av landet. På samma sätt som med sommardäck så finns det olika typer av vinterdäck att välja på, och allt beror på vilket underlag du ska köra på. Det finns i grunden två olika typer av vinterdäck, dubbade och odubbade.

Dubbade vinterdäck

Dubbade vinterdäck anses vara de bästa när det kommer till underlag som består av mycket snö eller is. Dubbarna i däcket fungerar bra för att ta sig fram i djupare snö och även för att få bättre fäste på is och halkiga vägbanor. I norra delen av landet så är det helt klart vanligare med dubbade vinterdäck då vinterväglaget kan vara ganska utmanande där. Man har ju oftast klart för sig vilken väderlek det brukar vara där man bor och bör därför göra sitt val utifrån det.

Odubbade vinterdäck

Till skillnad från dubbade vinterdäck så gör sig odubbade däck eller friktionsdäck bättre på underlag och vägbanor där det är kallt men isfritt. Om det är mycket snömodd, slask och blött underlag utan att vara isigt så är odubbade vinterdäck ett bra val. Denna typ av underlag är vanligast i den södra delen av landet där det kommer mindre snö, men istället är mer snömodd och slask.

Välj rätt vinterdäck för din säkerhet

Som vi har poängterat så är rätt vinterdäck väldigt viktigt för din säkerhet och för att kunna köra så effektivt som möjligt. Därför bör du, om möjligt, göra ditt val av vinterdäck utifrån säkerhetssynpunkt istället för pris. Att köpa säkra vinterdäck behöver dock inte alls vara dyrt, allt beror på vilket märke du väljer och vilka krav du har på dina däck. Om du kör på platser med mycket snö och is så bör du välja dubbade vinterdäck, men om du kör där det är mer snömodd och slaskigt väglag så kan bör du välja odubbade vinterdäck eller friktionsdäck.

Allvädersdäck

När det kommer till allvädersdäck så är man inte riktigt enig om det är bra eller dåliga däck. En del säger att det är rent ut farliga däck att köra omkring med. Till viss del kan man säga att de som anser däcken som farliga har rätt. Många tester har visat på att denna typ av däck är väldigt osäkra och inte presterar speciellt bra på några underlag. Därför är allvädersdäck inget vi rekommenderar högt.

Tanken med allvädersdäck

Tanken bakom allvädersdäck är i sig ingen dum idé, dock så fungerar det inte riktigt som det låter i praktiken. Tanken är att denna typ av däck ska kunna användas säkert året runt på alla väglag och i alla väder. De ska alltså ses som ett alternativ till både sommar- och vinterdäck och marknadsförs ofta som ett mer ekonomiskt alternativ till däck.

Det finns dock en hel del människor som använder sig av allvädersdäck eller allrounddäck just för att slippa behöva byta däck två gånger om året, och för att inte behöva investera i nya däck lika ofta. Dessa människor får ofta kritik från experter som anser att de utsätter sig för fara istället för att betala en extra slant för mer pålitliga däck. När däcken först kom så blev de väldigt populära snabbt, och många ville prova dessa däck då det såklart lät väldigt bekvämt med endast en uppsättning däck istället för två. Många av de som testade däcken gick dock tillbaka till att byta mellan sommar- och vinterdäck istället för att fortsätta med allvädersdäck då de insåg ganska snabbt att kvaliteten och säkerheten inte var densamma, och att det faktiskt inte fungerade som det marknadsfördes.

Däckverkstäder

Det finns en mängd olika däckverkstäder utspridda i alla delar av landet. En däckverkstad kan hjälpa dig med mer än att bara byta däck. Om du exempelvis har problem med din hjulinställning på bilen kan de hjälpa dig. Om du behöver balansera dina hjul eller om du har köpt nya däck och behöver hjälp att slå om dem på dina nuvarande fälgar så kan du få hjälp på en däckverkstad.

Ta hjälp av en däckverkstad

När säsongen för byte till sommar- eller vinterdäck kommer så brukar normalt sett däckverkstäder ha fullt upp, beroende på väderleken. Så om du vill ta hjälp av en däckverkstad för byte av däck på din bil bör du vara ute i god tid för att reservera en plats. Ett däckbyte kostar i runda slängar 200-450 kronor beroende på vilken däckverkstad du vänder dig till.

Många byter däcken själva i hemmet eller på en gör-det-själv-verkstad, men alla har inte kunskapen, tiden eller möjligheten att göra det och då är det perfekt läge att vända sig till en bra däckverkstad för att få hjälp med däckbyte och eventuellt balansering av nya däck. Balansering av hjul är oftast inkluderad i priset.

Byta däck på en däckverkstad

När det är dags för däckbyte på ens bil så kan man välja att antingen göra det själv eller lämna in sin bil på en däckverkstad för att få arbetet utfört. Att byta däck på sin bil är inte särskilt svårt, men alla har inte kunskapen eller tiden för att göra det. Då är en däckverkstad att rekommendera för att få hjälp, men man får tänka på att däckverkstäder ofta är fullbokade under dessa tider så det gäller att vara utan i god tid med att boka en tid hos en verkstad.

Att byta däck på en däckverkstad går oftast väldigt snabbt då de har bra och professionella verktyg för detta, ofta tar det inte mer än 1-2 timmar att få jobbet utfört. Du kan även känna dig trygg med att arbetet blir professionellt utfört. Även om det inte tar speciellt lång tid att byta däck själv i hemmet så kan det vara väldigt bekvämt och smidigt att lämna in bilen för däckbyte på en däckverkstad, och det är kanske inte heller alla som har verktygen eller kunskapen för att kunna göra det själv heller.

Hitta billiga däck

Att köpa däck är inte speciellt billigt, dock så har däck normalt sett en livstid på 2-3 år beroende på hur mycket man kör, vilken typ av underlag man kör på och hur man kör. Det finns enormt många fysiska butiker och onlinebutiker som säljer däck av olika kvalitet till olika priser. De flesta vill ju hitta billiga däck men med hög kvalitet. Detta går oftast inte hand i hand men det går självklart att hitta. Genom att använda sig av lite olika knep så kan man hitta bra däck till bra priser.

Jämför däck och priser

En bra metod för att hitta bra däck till låga priser är att jämföra däck online hos olika återförsäljare. Oftast skiljer sig priset inte speciellt mycket, men i vissa fall kan det skilja ett par hundralappar för samma däck hos olika återförsäljare. Något man bör tänka på är dock att se till att däcken är av bra kvalitet om priset är lågt.

Att köpa däck bara för att de är billiga kan vara farligt om däcken inte håller en standardkvalitet när det gäller slitage och material. Det är därför bättre att betala lite extra än att köpa däck som är billiga men är av tveksam kvalitet. Om du dock tar dig lite tid att jämföra däck och se vad som skiljer sig åt mellan däcken så kan du ofta hitta däck av bra kvalitet och som håller ett par år till bra priser. De flesta återförsäljare online har smarta jämförelsefilter där du kan sortera däck på pris och egenskaper.

Oilka priser för olika däck

Det finns en hel del aspekter som bestämmer priserna på olika däck. Mycket har att göra med vilken kvalitet däcket är av, vad det har för egenskaper samt storleken på däcket. Rent logiskt så kostar exempelvis bredare däck mer då det används mer material för att tillverka det, medan smalare däck är billigare då det går åt mindre material till ett sådant däck. Andra saker som exempelvis däckets mönster, mönsterdjup och bullernivå avgör också priset. Ett däck med högre bullernivå kostar oftast mindre då det normalt sett sänker komforten i bilen.

Hur bestäms däckpriser?

Som nämnt så finns det en hel del faktorer som spelar roll när man bestämmer priset för olika däck. Först och främst så är det ju så att vissa däckmärken alltid har ett högre pris än andra, vilket ofta beror på att det är ett känt och väletablerat märke som säljer bra och som människor har stort förtroende för. Andra saker som spelar roll är däckets kvalitet, storlek och egenskaper. Ett däck med bättre egenskaper och högre betyg kostar oftast mer än ett däck med sämre egenskaper och kanske lite billigare material.

Vänligen fyll i formuläret om du har några frågor eller funderingar. Vi svarar så snabbt vi kan!

Emilsdäckverkstad.se – När du behöver professionell hjälp med däck!Emilsdäckverkstad.se – När du behöver professionell hjälp med däck!

Recommended Articles