Att ha bra däck på sin bil är viktigt både för säkerheten, miljön och för din komfort när du kör ditt fordon. Medan en del väljer att ha så kallade året runt-däck så är det vanligast med sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. I den här artikeln så fokuserar vi på sommardäck och olika saker som kan vara bra att tänka på när man gör sitt val av däck till sin bil. Eftersom bilar är byggda så olika passar vissa typer av däck bättre än andra till olika bilar.

Välj rätt sommardäck

Att välja rätt sommardäck till din bil är viktigt. Om du kör med däck som passar din bil så kan du öka livslängden på däcken och därmed klara dig längre innan du behöver köpa nya däck igen. Beroende på vilket märke och vilken typ av sommardäck du köper så varierar priset mellan 500-2000 kronor på ett ungefär. När man gör sitt val av sommardäck så bör man ta hänsyn till vilket underlag man färdas på, då olika däck är bättre eller sämre för olika typer av underlag. Om du är osäker på vilken typ av sommardäck du ska ha så kan du kontakta närmaste återförsäljare av däck så hjälper de dig att hitta rätt däck för ditt fordon.

Olika egenskaper för sommardäck

Alla sommardäck har olika egenskaper och är klassade på olika sätt. Vissa däck kan ge högre bränsleförbrukning medan andra ger lägre. När det kommer till väder och vind så har även det betydelse för de sommardäck du väljer. Eftersom det kan regna en hel del under sommaren i Sverige så finns det däck som fungerar bättre på våta underlag. Sådana däck kan med fördel väljas då de minskar risken för vattenplaning och är mindre halkiga om man exempelvis kör på våta underlag där det ligger löv.

Något som många kanske inte tänker så mycket på och tänker att det mer beror på bilen, vilket till viss del stämmer, är ljudnivån. Även om det delvis beror på bilen man har så har olika däck varierande ljudnivåer. Det vill säga att en del däck låter mer än andra gör. För detta finns det en klassificering på däcken. Även om det inte är så väldigt stor skillnad i ljudnivån på olika däck så kan man märka en viss skillnad med däck som har en lägre ljudnivå. Klassificeringen visas i siffror och ligger normalt mellan 50-70. Ju lägre siffra desto lägre ljudnivå och tvärtom. Så det finns alltså en hel del saker att ha i åtanke när man gör sitt val av däck. Man bör dock alltid sätta säkerheten främst och välja säkra sommardäck istället för billiga om den möjligheten finns. Det är trots allt sitt eget och andras liv det handlar om i slutändan.

Recommended Articles