Det är viktigt att ha bra däck

Bilens däck är viktigare än många kanske tror och faktum är att de är livsviktiga. Däck som har bra väggrepp kan vara avgörande för hur liten eller stor skada en olycka kan orsaka. Med bra däck kan du snabbt minska farten eller göra en undanmanöver utan att ditt fordon sladdar. Däckens livslängd påverkas av exempelvis om de förvaras på korrekt sätt. Normalt håller däck “ny standard” i cirka fem år men kommer med tiden att försämras genom kemiska processer. Däck som är över tio år gamla kommer att behövas bytas ut även om de inte använts särskilt mycket. Körsträckan har stor betydelse för hur snabbt slitage sker på däcken. Det är dock skillnad på vinterdäck och sommardäck. Vinterdäck har längre hållbarhet än sommardäck eftersom de används under kortare tid.

Däckens kvalitet

Hur länge däck håller beror till stor del på deras kvalitet samt gummiblandning. Normalt kan du köra dina däck cirka 4500 till 5000 mil förutsatt att de är kvalitetsdäck samt att de tas om hand på rätt sätt. Det innebär bland annat att de tvättas emellanåt, förvaras i rätt förhållanden (mellan säsongerna) samt har rätt lufttryck. Samma gäller en bils värde vid försäljning eller köp. Vad som har betydelse är bland annat fordonets underhåll och skötsel, bilens miltal och ålder. När du planerar att sälja en bil är Riddermark Bil ett utmärkt val. Hos Riddermark Bil kan du sälja din bil snabbt, säkert och utan krångel. Riddermark Bil köper helst svensksålda bilar som gått under 17 000 mil samt är maximalt tio år gamla. När du säljer din bil hos Riddermark Bil kommer du att få en snabb och professionell värdering. Riddermark Bil hämtar din bil, tar hand om tvätt och städning plus att du kommer att få dina pengar insatta direkt på ditt konto.

Välj rätt däck

Det är viktigt att välja rätt däck till din bil oavsett om det rör sig om sommardäck, vinterdäck eller allrounddäck. När du har däck som passar din bil kommer livslängden på dina däck att öka. En längre livslängd på däck innebär att du kommer att klara dig längre med de däck du har innan du behöver köpa nya. Felaktiga däck kommer att försämra prestandan. När du till exempel har bra sommardäck kommer de att ge hög stabilitet, bättre våtgrepp samt minska risken för vattenplaning. Det innebär att om du kör med vinterdäck på sommaren kommer du att förlora dessa egenskaper. De allvädersdäck som finns tillgängliga i Sverige ger inte fullt samma fördelar som specialiserade vinter- och sommardäck. Flera tester har visat att denna typ av däck är ganska osäkra och presterar inte särskilt bra på några underlag.

Byta däck

När det är dags att byta däck kan du antingen göra det själv eller låta en däckverkstad ta hand om däckbytet. Det är inte svårt att byta däck på din bil men det krävs att däcken är monterade korrekt av säkerhetsskäl. Om du inte har tid eller känner dig osäker på om du kan byta däck själv är det rekommenderat att boka tid hos en däckverkstad. Kom ihåg att göra din bokning i god tid. När det gäller att byta sommardäck till vinterdäck eller tvärtom är det många som vill byta sina däck inom en kort tidsram. Det innebär att om du är sent ute kan det vara fullbokat.

Recommended Articles