När det kommer till vinterdäck så ser ju vintern olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Bor man långt upp i norr så behöver man kanske andra däck än om man bor långt söderut där det vanligtvis är betydligt mindre snö. På många ställen i södra Sverige så kommer det knappt alls någon snö under vintern och kraven på vinterdäck är betydligt lägre än för de som bor i den norra delen av landet. På samma sätt som med sommardäck så finns det olika typer av vinterdäck att välja på, och allt beror på vilket underlag du ska köra på. Det finns i grunden två olika typer av vinterdäck, dubbade och odubbade.

Dubbade vinterdäck

Dubbade vinterdäck anses vara de bästa när det kommer till underlag som består av mycket snö eller is. Dubbarna i däcket fungerar bra för att ta sig fram i djupare snö och även för att få bättre fäste på is och halkiga vägbanor. I norra delen av landet så är det helt klart vanligare med dubbade vinterdäck då vinterväglaget kan vara ganska utmanande där. Man har ju oftast klart för sig vilken väderlek det brukar vara där man bor och bör därför göra sitt val utifrån det.

Odubbade vinterdäck

Till skillnad från dubbade vinterdäck så gör sig odubbade däck eller friktionsdäck bättre på underlag och vägbanor där det är kallt men isfritt. Om det är mycket snömodd, slask och blött underlag utan att vara isigt så är odubbade vinterdäck ett bra val. Denna typ av underlag är vanligast i den södra delen av landet där det kommer mindre snö, men istället är mer snömodd och slask.

Välj rätt vinterdäck för din säkerhet

Som vi har poängterat så är rätt vinterdäck väldigt viktigt för din säkerhet och för att kunna köra så effektivt som möjligt. Därför bör du, om möjligt, göra ditt val av vinterdäck utifrån säkerhetssynpunkt istället för pris. Att köpa säkra vinterdäck behöver dock inte alls vara dyrt, allt beror på vilket märke du väljer och vilka krav du har på dina däck. Om du kör på platser med mycket snö och is så bör du välja dubbade vinterdäck, men om du kör där det är mer snömodd och slaskigt väglag så kan bör du välja odubbade vinterdäck eller friktionsdäck.

Recommended Articles